Smacznie – Zdrowo – Witaminowo

Pod takim hasłem w okresie od 16.10 do 19.10 przedszkolaki ze wszystkich grup wiekowych uczestniczyły w zajęciach kulinarnych. Dzieci z pysznych owoców i warzyw przygotowały zdrowe, pełne witamin dania.

,,Wiewiórki  przygotowały sok owocowo - marchewkowy. Na początku zapoznały się z działaniem sokowirówki i zasadami bezpieczeństwa podczas przygotowania soku. Następnie przystąpiły do pracy - taki sok zrobiony na oczach dzieci był wielką atrakcją, zwłaszcza, że dzieci same wybierały owoce, które miały być częścią ich napoju.

 ,,Jeżyki również przygotowały sok owocowo – warzywny. Przygotowania do tych zajęć rozpoczęły się od zgromadzenia potrzebnych zapasów w postaci owoców i warzyw. Następnie dzieci pełne zainteresowania  i ciekawości przystąpiły do praktycznego działania. Praca przebiegała bardzo sprawnie i w miłej atmosferze.

,,Biedronki miała okazję sprawdzić swoje umiejętności kulinarne wykonując sałatkę owocową. Przedszkolaki samodzielnie kroiły przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przyrządzanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji jednocześnie uświadamiając jak ważną rolę odgrywają witaminy w właściwym funkcjonowaniu organizmu. 

,,Misie” przygotowały pyszny sok. Soki to nie tylko doskonałe źródło witamin i cennych składników, ale  pyszniejsze są niż słodycze. Przedszkolaki wiedzą, że witaminy zawarte w sokach owocowych są najzdrowsze dla naszego organizmu. Degustacja była udana, bezpieczeństwo zapewnione i dużo radości z wykonanej pracy. 

 ,,Pszczółki przygotowały sałatkę jarzynową. Przedszkolaki rozpoczęły od omówienia etapów wykonania sałatki, a następnie gotowe i pełne zapału przystąpiły do krojenia. Przyrządzanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji. Sałatka udała się, wyszła wspaniale!

 

Wszystko smakowało wybornie!!! To był bardzo owocowy i wesoły tydzień. Dzieci pracowały dzielnie i z zaangażowaniem, spisały się wspaniale.

            Celem tych zajęć była integracja dzieci oraz zachęcenie do spożywania  owoców i warzyw pod różnymi postaciami, z powodu ich walorów odżywczych i zdrowotnych.